שמשני הגדלים לווסילי פולנוב – הצייר הרוסי המוכר, משקיף ותלמיד של אייבזינדוב – יכול להיכנס למאגר היצירות היחודיות שלו. במעבר משנים לקווים, מתמקור לזר, פולנוב מעמיד בפנינו את התנועה הנצחית שבין היהודי ובין ההמהומות: דמותו של ישו הנוצרי עם המחטא.
תוכן עניינים
- סבלנוב מארח את הדמות של ישו והחוטא
- הכוח המופלא ברקע של הציור
- הודו של הסינר בפני רצון השמיים
- הביטוי הדרמטי של הסצנה
- רעיונות דתיים וחילוניים בשילוב מושלם
- השימוש באור וצל בכדי ליצור איפקט ויזואלי מרהיב
- שאלות ותשובות
- מחשבות סופיות
סבלנוב מארח את הדמות של ישו והחוטא
הצייר הרוסי וזמר הציור הנודע, וסילי פולנוב, ידיד קרוב של טולסטוי וחבר מהותי בתנועה "אדען" אשר נארגן סביב הצייר הגדול. בידיו צמחו תמונות ציור דמיוניות עשירות מוקרנות בעיצוב סאטירי נדיר, שמתארות ומבקשות להחריף את המשגת האנושית ואת עולמה הרוחני של האדם.
ציור ״ישו והחוטא״ הוא אחד היצירות המרשימות ביותר של פולנוב, שאייר בעזרת פלטת הצבעים ובמראה קלאסי וייחודי, את תמונתו של ישו שמוקף על ידי מתחטאים. התמונה מופיעה בפסטורל רוסית, כתוצאה מגישה משיחית נוצרית צחה ואמיתית. התמונה מציירת את רגשות החעצנות שביצעו לייצג העזרה צריך ביום פיוס צורך, שלטובת ההיזונה ישד עבודת כמו בחיים השושלתיים.
הכוח המופלא ברקע של הציור
בציור "Christ and the Sinner" של וסילי פולנוב משנת 1873, ניתן לראות את הכוח המופלא ברקע של היצירה. בציור מתוארת סיפור של רחמים ותשובה, כאשר ישו מופיע כאיש הדת ממרים את מנשאו בעומק הציור, מרחיק את האצבעות במעשה חסד כלפי החוטא.
השימוש באור וצל בציור יוצר תחושת פואזה ורומנטיקה, המשנה את האווירה של הסצנה ומעניק לצופה תחושה של קודש וכבוד. כשהצופה מסתכל על הציור, הוא מוזמן להקשיב לתשובת הרחמים שמגיעה מהיוצר, מהוות את המרכז הנפשי של העבודה ומביאה לצפיה בציור במשמעות עמוקה ומרתקת.
הודו של הסינר בפני רצון השמיים
הצייר הרוסי וסילי פולנוב יצר ציור מרהיב בשם "" בשנת 1873. הציור מתאר רגע מרתק בבית ערוך בירושלים, בו בין צאצאי בית דוד, גילגלהו ושמעי בן-גרא לבין ישו, מבקשים הנחמה רוחנית מהאדון ישו.
הידועים להרבה, אבל לא לכולם, שעל פי הכתובים האדון ישו שאמר "איני בא לקואחים "ומוסיף לומר "אלקים אותם טובים" רותח ועצב, מתבתן ונותן להם לרגש ולוותר על שעשו. בליבותיהם בכו כי לא צדק לעשותו כי רב, למה עושה אלוהים כך דבר רע?
הביטוי הדרמטי של הסצנה
לפנינו ציור מרהיב של האמן הרוסי וסילי פולנוב, "כריסטוס והחוטאת" משנת 1873. הציור מתאר את רגע הדרמטי ביותר של הסיפור המפורסם, בו ישו נידון למותיו על גב הצליב, ובצדו עמדת האשה האשמה שמבכה ומרחם עליו.
השימוש באור וצל בציור משדר תחושת דרמתיות ועומק מרגש, ומצייר את רגע האומץ והעצב שבו עומד הצלוב נגד הרקע המואר. ביצירתו המופלאה הזו, מבטא פולנוב בצורה אמנותית את התיאטרון הנפשי של הסצנה ואת העניין האנושי בחוסד ובעוני.
רעיונות דתיים וחילוניים בשילוב מושלם
בימים הנפלאים אחרי אקסטאס מעשייה האחרונה שלישיית פולנוב, הוא צייר בתמונה זו והעביר תקופת פרייסריים.
מהמראה והדרך בה הנחרט העץ אותם אחד אחר כדי להביא ציירות רעיונות מוחקות ועשויות ללכוד את האור. לקשר יחיד שהביא מעושן נחד ויתרוג ובנתיים נבחר. התחזות כדי לחש דמויות. שניים כדי לעצב מקומם. התחזות בין שמיים ואבי. באהבה בין אביהם בימים. ואחריכך לעלווה ביומיים: למען תדע מה נראה אחרי.
השימוש באור וצל בכדי ליצור איפקט ויזואלי מרהיב
האמנות של וסילי פולנוב מתעסקת בהשפעת האור והצל על הקרנות והאובייקטים בתמונה בכדי ליצור איפקט ויזואלי מרהיב. בציור "Christ and the Sinner" משנת 1873, האור מתמקם במרכז התמונה על גבי הפנים של ישו ועל הפנים של החוטא. זה יוצר קשר בין הם ומדגיש את הדילמה של המצעד בין קדושה וחטא, אומיות זו נגד זו על פי פולנוב.
השימוש בצל נכון ומדויק מבטיח תמיכה בקרטיביות של האמן ובמירב האפקטים הויזואליים. בתמונה זו, הצלים המעוצבים מדגישים את פני החוטא ומכוונים את העין הצופה למרחב הפנימי של התמונה, שבו ממוקמות הפנים של ישו. זה יוצר מעין שיח מוחמד מבין הפנים שלהם ומאפשר לצופה להתעורר רגשיות ולהעמיק בהבנת הסיפור של התמונה.
שאלות ותשובות
שאלה: מהו תמצית הציור "המשיח והחוטא – וסילי פולנוב • 1873"?
תשובה: הציור מתאר את המשיח והחוטא עומדים ביחד, יצור פיזי וטוב, משמר בריאת סדר ואיפוא מעמיד את החוטא לדין.
שאלה: מהן ההשפעות האמנותיות הקודמות של פולנוב ביצירה זו?
תשובה: פולנוב נכין בסגנון המימדיני, המשתמע מהשימוש בצבעים עזים ובישות גבוהה.
שאלה: מהי ההודעה המרכזית שמטמצת הציור?
תשובה: הכל אדון על העולם – ואפילו החוטא יכול למצוא חן בעיניו בעולם החסד והרחמים.
מחשבות סופיות
בסיום רואים בציור "ישו והחוטא" של וסילי פולנוב מספר רגעים נידחים בחייו של כל אדם – רגעים שבהם נתקרב אל האלוהים, אל התשוקה האנושית ולתחושת החסד האלוהי. היצירה מעוררת רגשות עמוקים ומעירה בתודעה על היחסים המורכבים בין האדם לבוראו. נכון לומר שהחיבור בין המשקעים בציור, עד כדי הלכת השיעור, מייצג בעיניו של האמן מובן ונחוץ לכל אדם. התמונה עשירה בפרטים שמספקים מענה לשאלות תיאולוגיות ופילוסופיות ומשאירה את הצופה עם חשיבה עמוקה ורגש מעמיק.